מה הקשר בין טיול שנתי לשיעור חשבון?

זה היה ביום שלישי בשבוע שעבר –  נכנסתי לכיתה ד' 2 בשעת ההפסקה – המלמד ר' דוד היה נוכח איתי בכיתה.
על מנת לבדוק ולממש את הדופק בכיתה, ניגשתי לארוניות של התלמידים  – הוצאתי חמישה ספרי חשבון ושמתי לב שכל אחד מן התלמידים נמצא בעמוד אחר, האחד בתרגיל חילוק ארוך, השני עדיין בכפל מאות בעשרות, השלישי איפשהו ביניהם וכך הלאה….
תוך כדי הרהרתי לעצמי איך נראה שיעור חשבון בכיתה זו… ?!
מה המלמד עושה בתחילת שיעור אמצע וסוף השיעור?!
מה עושים התלמידים שמפגרים בכמות גדולה של עמודים?!
האם השיעורים נראים יותר כמו הכוונה של סטודנטים המנסים לגשש ולמצוא את הדרך עצמאית?!
האם המלמד יודע מה מצבו של כל תלמיד או שמא הוא טרוד בכל רגע להסביר לתלמיד אחר היכן ומה עושים?!
ברור שתמונת מצב זו מכבידה על המלמד לא מקדמת את התלמידים.
אך אם נבדוק איך נוצר המצב הלז – נגלה כפי שנכתב במאמר הקודם בו הרחבנו על 3 הקבוצות הקיימות בכל כיתה 1.הקבוצה המוכשרת 2.הקבוצה שמקבלת הסבר ומבצעת  3. הקבוצה המתמודדת.
הקבוצה המוכשרת בה התלמידים מסיימים את העבודה במהירות – דוחקים במלמד להמשיך הלאה – במידה והמלמד נעתר לבקשתם הוא יוצר מצב שבכל שיעור הוא נותן מענה פרטני ואישי לאלו המעוניינים ללמוד ולהתקדם אך ישנה קבוצה גדולה של תלמידים שאף לא ישתפו פעולה כלל ויתכן שהמלמד אף לא ישים לב לכך – בכל מצב שיעור לא יתקיים בכיתה כזו אלא יותר סיוע ועזרה לסטודנטים הלומדים עצמאית…….
כיצד נמנע / נתקן מצב כזה ?
המענה לכך הוא:
נסביר לתלמידים בכיתה: "כשאנו יוצאים לטיול שנתי כל הכיתה הולכת יחד – אף תלמיד לא מתקדם 200 מטר קדימה ואף תלמיד אינו מפגר בק"מ או שניים מאחורה" גם התלמידים שאוהבים לרוץ בטיול מתחשבים בחברים הצועדים יותר באיטיות.. ואלו המזדנבים מאחור מחישים את צעדיהם על מנת לעמוד בקצב הקבוצה…

כך גם בדיוק בשיעורים בכיתה – אנו קבוצה אחת – משפחה אחת וצועדים יחדיו.

בשיעור – המלמד נותן הסבר על מקטע אחד של עבודה בלבד תוך דוגמא על הלוח – התלמידים עושים אך ורק את העבודה ולא מתקדמים הלאה – באותו הזמן המתקשים מקבלים עזרה מהמלמד – המטרה היא שגם התלמידים המתקשים מגלים שהם בקצב אחיד עם טובי התלמידים בכיתה מה שנותן להם מוטיבציה וביטחון עצמי להשקיע ולהצליח.

אמנם התלמידים המוכשרים מעט משתעממים בכל מקטע – אך ניתן לפתור זאת באמצעות דפי תרגול או סתם ציור – כך נקבל גם שקט בכיתה  גם התקדמות אחידה ובחינת המצב הכללי והפרטי – וגם נקדם את התלמידים המתקשים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *